DevSecOps – att utveckla säkert. Torbjörn Andersson (#170)

Devops handlar om att föra samman systemutveckling och drift i iterativa loopar för att arbeta mer agilt. Lägg sedan till att det alltid finns hot mot systemet, som behöver hanteras, och vi får devsecops: Development Security Operations, ett sätt att integrera säkerhet i utvecklingsprocessen. Okej, det var många buzzwords i en mening… I detta avsnitt avdramatiserar vår säkerhetsexpert Torbjörn säkerhetsarbetet. Förr hade man ett säkerhetsteam; nu ska alla utvecklare ha säkerhetshatten på för att utveckla och leverera kontinuerligt på ett säkert sätt."Man ska alltid ha en säkerhetshatt på sig!”
Om avsnittet:Målgrupp: ledning, it-folk, studenter, management, utvecklare, projektledareLär dig: digitala verktyg, digitalisering, devsecops, hotmodulering, it-säkerhet, systemutveckling
Vad behöver vi tänka på? Man brukar prata om people, process and technology. Det första är det viktigaste för att komma igång - ett ändrat mindset: Det finns hot. Hur gör vi våra system säkrare? För att lyckas i det arbetet behövs en säkerhetskultur i hela utvecklingsorganisationen - vilket innebär både att det utses säkerhetsansvariga, identifieras intresserade (champions) och att alla tillsammans lyfter säkerhetsfrågan.Att hitta säkerhetsbrister med hjälp av hotmodulering har blivit standard. Men det är lika viktigt att snabbt fånga upp incidenter som inträffar i operations och fångas upp i monitoreringen, t ex hos kunden vid den vanliga driften. Vad händer med dev-sec-ops när releaserna sker i molnet? Torbjörn reder ut det också!OK, nu kör vi! In med sec i devops... Hur då? Kartlägg vilka faser som ingår i den egna produktutvecklingenFörstå vilka säkerhetskrav som ställs på det som producerasUtbilda organisationen och skapa medvetenhet kring säkerhet i devopsTa hjälp av de verktyg som finns på marknaden för att snabba upp processenTorbjörn Andersson, Jonas Jaani (22:18)

Länkar / mer information:What is DevSecOps? - IBMDevSecOps - RedhatDevSecOps-verktyg - MicrosoftAlla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:https://www.effekten.se/avsnittVi finns där du hittar dina övriga poddar:https://www.effekten.se/prenumerera/Apple Podcasts:https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363Google Podcasts:https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==Acast:https://www.acast.com/effektenSpotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm