Skalbara molntjänster. André Andersen (#161)

Molntjänster (eller cloudtjänster) är de resurser som du kan använda on demand och utnyttja för att bygga egna applikationer och system utan att behöva köpa in hårdvara och infrastruktur. Detta gör att du kan skapa värde direkt och du betalar bara för det du använder.
Om avsnittet:Målgrupp: Systemutvecklare, IT-avdelning, projektledare, management, produktägare, verksamhetsansvarigaLär dig: molntjänster, platform as a service PaaS, digitalisering, innovation, verksamhetsutvecklingDela poddavsnittet: https://www.effekten.se/skalbara-molntjanster till Facebook, Twitter, Linkedin
I detta avsnitt går vi djupare in i fördelarna med molntjänster tillsammans med André Andersen som är Cloud Portfolio Lead & Chief Cloud Architect på Sogeti. Vi pratar om de tekniska fördelarna, skalbarheten och framtiden med molntjänsterSamtalet koncentreras sig på Platform as a service (PaaS) men vi berör också Software as a service (SaaS) och Infrastructure as a service (IaaS)Genom att använda en plattform från tex Google, Amazon eller Microsoft kan man skapa en buffé av möjligheter att utveckla, demokratisera och innovera lösningar. Enklare tjänster/services som database as a service och function as a service kan vara en bra start som man senare skalar ut och börjar använda fler tjänster för att uppnå mål med systemutvecklingen.André tipsar om att fokusera på det som ligger närmast dig när du utforskar alla möjligheter med molntjänster och vad de kan göra för din verksamhet. Våga testa.Molntjänster är här för att stanna. Så oavsett om du tillhör "IT" eller "verksamheten" kommer du att beröras. Skapa en förståelse för vad och hur tjänsterna kan påverka det du gör i ditt arbete. Poddavsnittet ger dig en snabb inblick.André Andersen, Jonas Jaani (27:53)

Länkar / mer information:Kom igång med Serverless - startpunkt:Azure Serverless | Microsoft AzureÖversikt över de tjänster som erbjuds i Azure:Azure Services Overview (azurecharts.com)Boktips:Cloud Strategy - A Decision-based Approach to Successful Cloud Migration - The Architect ElevatorAv Gregor Hohpe, cloud-ninja som just nu jobbar på AWS, tidigare Google, Allianz och ThoughtWorks. Mycket bra bok för de som vill förstå och bygga sin cloud-strategi. Lämplig för arkitekter och beslutsfattare.Videoversion av avsnitt:
https://youtu.be/qTcX8jgxG1g
https://youtu.be/qTcX8jgxG1gAlla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:https://www.effekten.se/avsnittVi finns där du hittar dina övriga poddar:https://www.effekten.se/prenumerera/Apple Podcasts:https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363Google Podcasts:https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==Acast:https://www.acast.com/effektenSpotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm