TEMA: Tjänstedesign idag. Katarina Wetter-Edman, Stefan Holmlid (#157)

I detta avsnitt vänder och vrider vi på begreppen tjänst och design och kombinationen av de båda. Stefan och Katarina har precis gett ut boken “Tjänstedesign - principer och praktiker”. Vi börjar samtalet med upplevelsebaserad design, industridesign och interaktionsdesign och fortsätter med metoder som kundresor, postitlappar och design thinking som tillsammans med digitaliseringen har gjort tjänstedesign allt mer populärt. Boken hjälper oss att ta reda på vad vi vill uppnå med tjänstedesignarbetet. Hur fungerar det under arbetets gång och vad händer efteråt i den mottagande organisationen? Vilket värde skapar tjänsten för tjänsteleverantören och för mottagaren av tjänsten? 
Om avsnittet:Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, företag, ledare, projektledare, management, anställda, myndigheter, politikerLär dig: tjänst, design, tjänstedesign, service designDela poddavsnittet: https://www.effekten.se/tjanstedesign-idag
Idag säljer vi inte längre produkter utan funktionalitet och upplevelser. Philips gör inte lampor, utan ljus. Lägger vi till runtomtjänster så skapar vi ytterligare värde, i ett större tjänstesystem. IT är då stöd för aktörer i t ex vården och helheten är det som är värdeskapande för patienten. Stefan och Katarina berättar om exempelprojekt ur boken; GP/Stampen och Länsförsäkringar. Gemensamt för de båda är att en stor vinst blev ökad kundkännedom och lärdomar i organisationen. Vi får svar på frågan “Kan tjänstedesign misslyckas?”Är man ny i området finns det ett par saker att tänka på:Lägg tid i början av projekt och testa tidigt i verkligheten - istället för att snabbt komma igång med exempelvis utveckling av IT-stöd till tjänsten.Ta höjd för vad ni sätter fart på! Hur drar organisationen nytta av lärandet efter projektet?Använd de fem principerna: involvering, visualisering, prototyping, lärande i handling och agens i system som beskrivs i bokenKatarina Wetter-Edman, Stefan Holmlid, Jonas Jaani, Micke Norbäck (38:49)

Länkar / mer information:Stefan Holmlid på LinkedIn:https://www.linkedin.com/in/stefan-holmlid-b402683/Katarina Wetter-Edman på LinkedIn:https://www.linkedin.com/in/katarina-wetter-edman-1522673/Boken "Tjänstedesign - principer och praktiker"https://www.studentlitteratur.se/kurslitteratur/teknik-datorer-it-och-bygg/projektledning-och-kvalitet/tjanstedesign/Social Impact Lab – innovation som löser samhällsutmaningar:http://oru.se/soilUtbildningar:http://www.liu.se/mscdesignhttps://liu.se/studieinfo/kurs/tuu002/vt-2020Intressanta föreläsningar:
https://experiolab.se/forskning/seminars/
https://experiolab.se/forskning/seminars/https://liu.se/artikel/design-och-demokratiAlla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:https://www.effekten.se/avsnittVi finns där du hittar dina övriga poddar:https://www.effekten.se/prenumerera/Apple Podcasts:https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363Google Podcasts:https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==Acast:https://www.acast.com/effektenSpotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm