Mobbprogrammering. Samuel Andersson (#180)

“Vårt sätt att arbeta är flytande - vi utvecklas varje vecka”I detta avsnitt reder vi ut begreppet mobbprogrammering med hjälp av utvecklaren Samuel Andersson som har arbetat i mobbar i snart fyra år. Mobbar? Ja, tre eller fler personer jobbar på samma sak, på samma plats, på samma dator! Ofta en uppsättning tangentbord och mus framför en stor skärm. Drivern vid tangentbordet matar bara in information och navigatörerna runtomkring säger vad hen ska göra. Sedan turas man om efter ett bestämt antal minuter - allt för att gemensamt fokusera på och lösa uppgifter. Kanske har du själv gått från ensam utvecklare till parprogrammerare? Då är nästa steg inte så stort!
Om avsnittet:Målgrupp: nyfikna, ledare, processfolk, teamledare, ledningsgrupp, utvecklareLär dig: mobbprogrammering, mob programming, parprogrammering, driver, navigator
Låter ineffektivt vid första anblicken. Varför ska man mobbprogrammera?Högre kvalitet på koden (fler ögon på koden, direkt)Färre synkmötenMinskat personberoende (och i värsta fall hela områden i koden som ingen längre känner till)Färre fel vid senare test/granskningFärre fel som rapporteras av kunderLätt att introducera nya medlemmarMan skapar nära band till medarbetarnaÄndå, går det inte långsamt? Samuel menar att det i ett längre perspektiv är tvärtom, främst för att det är dyrt att upptäcka och rätta fel sent. Men hur gör man när teammedlemmarna har olika erfarenhet? Samuel har svar på det också. Tålamod är en av nycklarna. Att gruppera medlemmarna utefter erfarenhet är en annan. Dokumentation då, när flera vill välja ord eller visuell design - ja det är klart att det finns områden där det finns andra metoder som är mer effektiva. Och det finns personlighetstyper som kan ha svårt med det mycket sociala sättet att arbeta och att ha de andras ögonen på varje rörelse på skärmen.Vill du testa?Investera tid och resurser, gör det inte halvhjärtat utan kör för fullt ett par veckor. Köp in storbilds-TV. Ta pauser regelbundet.Reflektera över arbetssättet regelbundet, gärna i slutet av varje dag. Hur kan vi förbättra mobben? Fokus på positiva delar.Samuel Andersson, Micke Norbäck, Jonas Jaani (28:31)Länkar / mer information:Extra material "Hur har mobbprogrammering fungerat under pandemin"Mobbprogrammering - WikipediaAlla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:https://www.effekten.se/avsnittVi finns där du hittar dina övriga poddar:https://www.effekten.se/prenumerera/Apple Podcasts:https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363Google Podcasts:https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==Acast:https://www.acast.com/effektenSpotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm