87. Hasselbackspotatis, rösti och andra favoritpotatisrätter

Denna episod handlar huvudsakligen om något som ligger de allra flesta varmt om hjärtat, nämligen potatis.

Men Edward Blom och Mats Ryd inleder poddsamtalet med ingenting mindre än gamla lumparminnen. Rättare sagt, i Mats fall handlar det om tiden som Lapplandsjägare – men i Edwards fall snarast om minnen från mönstringen när han fick frisedel, vilka i sin tur framkallats av hur det gick till när han bakade schackrutor med sina barn. Därefter jämför de tu de ganska olikartade bestraffningarna inom det militära respektive inom det tyska studentcorps-livet.

Fast det var ju potatis det skulle handla om! Knölar, pantofflor, jordpäron och jordäpplen – kärt barn har många barn. Mats berättar om vem som först förde potatisplantan till Sverige (Olaus Rudbeck) och Edward om vilka som på olika vis populariserade den för svenskarna (Jonas Alströmer och Eva Ekblad de la Gardie).

Därefter får vi lära oss om varför potatisen blev så vanlig i det svenska köket under 1800- och 1900-talet, vilken roll potatisen spelade för jordkällarens kulturhistoria, vad det är för skillnad på raggmunk och råraka, när pommes frites fick sitt stora genomslag – och allt annat som är värt att veta om de kära knölarna.

Pommes duchesse, rösti, färskpotatis, potatisgratäng, kroppkakor, Fridas potatissallad och Janssons frestelse finns bland de potatisrätter som Mats och Edward har bland sina favoriter. Edward talar om sin starka längtan till Tyskland, och om den helige andes verkan (vilket möjligen har viss inverkan på Hasselbackspotatisen) och gör reklam för sina olika glas.


Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är podden@edwardblom.se. Den som vill sponsra podden kan kolla in här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.