12. Varför Edward längtar efter att möta våren i Tyskland

Trots bihåleinflammation, snö och annat elände skådar Edward Blom det berömda ljuset i tunneln. 

På grund av den pågående fastan håller sig han och Mats nyktra och ovanligt lite alkoholromantiska, och låter istället romantiken rikta sig mot sagoslott och barocka gravmonument. (Eller, det var i alla fall tanken – men en hel del alkoholromantik letar sig ändå in i deras samtal, och en och annan anekdot – exempelvis om världens äldsta bryggeri: Weihenstephaner som grundades redan 1040.) 

Edward berättar om tankarna bakom den kristna fastan, och även vad det innebär att vara propagnostiker, det vill säga ansiktsblind.

Avsnittets höjdpunkt är när Edward drar en lista över sina tio favoriträtter ur den tyska gastronomin – nej, det räcker inte! Femton rätter blev det, nej, rentav sexton! Frankfurter Grüne Sauce, Butterbrot, Wurstsalat, Hasenpfeffer, Mettbrot, ”blå forell”, tysk korv och många andra rätter hamnar på listan – som faktiskt toppas av en viss, synnerligen veganvänlig rätt (även om Edward föredrar att äta den vegetarisk, det vill säga med hollandaisesås). Vilken rätt det är får ni höra själva i podden. Men: det är inte konstigt om ni som lyssnar börjar längta lika mycket efter att möta våren i Tyskland som Edward gör...

Bör man som gäst ta av sig skorna? Det utreder Edward, som svar på en lyssnarfråga. Men framför allt talar han och Mats mycket om hur man som värd handskas med dagens alla dieter – med vegetariansm, veganism, glutenfria pannkakor, fläskfritt och mycket annat.

Detta avsnitt sponsras av livsmedelsleverantören MatHem, där Edward köper bland annat mineralvatten och blöjor och Mats handlar bläckfisk – och alla som lyssnar får ett fint erbjudande om rabatt.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy