13. 1970-talet – den bruna matens decennium

I den trettonde episoden av ”Edward Bloms smörgåsbord” inleder Edward med att efterlysa sin borttappade mobiltelefon (åh nej!) och berätta om hur det var på Melodifestivalens efterfest häromveckan. Sedan gör han och Mats Ryd en riktig djupdykning i 70-talets mat och dryck – ”jätteintressant, för det finns så många olika trender”, som Edward säger.

Först berättar han om mellanölens korta historia – om varumärket ”Three Towns” och hur drycken förbjöds på grund av överdrivna föreställningar om ungdomens mellanölsfyllor – och bryggeriernas utveckling på 70-talet. Sedan handlar det till största del om mattrender (och lite om maskrosvin).

Det började 1967 med klassikern ”Kom in på en öl och en smörgås”, med recept som bidrog till att göra sällskapslivet mer informellt. Sedan fortsatte de kulinariska infallen i en rasande fart med kinakrogar, pizzerior, hälsokostbutiker och mycket annat.

Svenskarna lagade ”exotisk mat” som moussaka, fyllda paprikor och indonesiska grytor; pulverrätterna slog igenom likväl som Mudi-mums politiskt medvetna mat (gärna nedsköljd med algeriskt rödvin). Fransk husmanskost blev i svensk tappning vanligt folks lyxmat, och det klipptes persilja över det mesta. Edward lanserar en teori om hur 70-talets kulinariska experimentlusta i Sverige bäddade för senare innovationsförmåga och crossovermatlagning.

I förra episoden utsåg Edward sina tyska favoriträtter. Denna gång korar Mats med skräckblandad förtjusning ”70-talets mesta rätt” – listan innehåller såväl chili con carne, Africana som ”Hirams drömskinka” – och Edward reder ut varför god mat så ofta är brun samt slår apropå ostfondue fast att ”all smält ost är god”

Programmet innehåller även ett blommigt erbjudande till lyssnarna från episodens sponsor MatHem.

Här finns receptet på ”Kreolskans söndagsgryta”, som Mats berättar om: http://blogg.alltommat.se/jenkfood/tag/kreolskans-sondagsgryta


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.