116. Badhyttsrace, besk kål och middag à la 1890

Vad en ”galopp” och ”lady size” står för när man beställer i baren, och om så kallad shandy och Radler, får ni lära er i dagens muntra poddsamtal, som även idag handlar en smula om död, mer eller mindre välgrundad hypokondri och sjukdomar – men som även innehåller en rosa flamingo och en livsbejakande lyssnaridé i form av ett badhyttsrace!

Mellan Skanör och Falsterbo kan man nämligen i rätt sällskap äta och dricka sig fram mellan badhytterna. Men även den som inte har tillgång till detta sällskap, eller ens till en badhytt, kan ändå låta sig inspireras av idén – som är att servera tilltugg på temat vissa länder. Närmare bestämt: Ryssland, Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland och England. Mats Ryd och Edward Blom ger massor av lockande, läckra tips på små goda munsbitar, allt från escabeche, boquerones, bottarga di tonno och anklever till Mettbrot och njurpaj (med eller utan heraldiskt vapen) samt vad man kan servera till i glasen. Och på gurksmörgåsar med Pimm’s!

Huruvida brysselkål bör vara förädlat till minskad beska, och om det kan vara gott med banankaviar eller ketchup med lingonsylt, diskuterar de två gastronomerna också. 

Mats konstaterar sedan att läckra ostar såsom gorgonzola och talleggio och massvis med andra delikatesser kan ha skapats av ”svenskättlingar” (det vill säga avkomman till de skandinaver som tog sig till det som blev Lombardiet anno 586) och Edward föreslår en lyssnare en hel 1800-talsmiddagsbjudning

Och då handlar det inte bara om vilka maträtter och drycker han ska servera, utan även hur dukningen bör göras och hur underhållningen efter middagen kan gestaltas – med hjälp av harpister som spelar slagdängor eller någon liten brunnsorkesterPunsch eller punschbål anbefalles, naturligtvis!


Maila oss: podden@edwardblom.se

Sponsra gärna våra produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.