109. Bilar, bärs och bananer

Edward Blom lider av diverse våndor inför sitt nära förestående bilköp, och meddelar att hans besök i bilverkstäder är att likna vid att kasta in oxfilé i en lejonbur. Mats Ryd bävar inför risken att möta sin gastronomkollega i trafiken, men bjuder ändå på ett fordonsinköpstips.

Både Mats och poddens redaktör visar sig ingå i den så kallade linoljefärgssekten, en läggning som även kan innehålla element av pärlspont.

Bananer, bananer, bananer besjunger sedan de tu, eller rättare sagt berättar de om bananimportens och bananbåtarnas kulturhistoria i Sverige, från 1869 och framåt. Den mytomspunna bananen dyker som bekant även upp i diverse sånger och skämt, och Mats och Edward diskuterar om det lämpar sig bäst att skala bananer såsom apor gör eller som människor.

Apropå bananbåtar visar det sig att Mats drömmer om att tillbringa uppemot 120 dagar på ett lastfartyg, medan Edward hellre skulle vilja göra göra motsvarande resa på ett tåg. Edward berättar vad Münchenbryggeriet heter och inte heter och varför, och så drömmer de om utdragna grosshandlarluncher utan slut, såsom de intogs i fornstora dagar (även om Mats kämpar för att förnya menyn).


 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.