Kan Siemiatkowski vända Klarnas negativa spiral?

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski kickar en tiondel av personalen - 700 personer - och söker 10 miljarder i färsk kapital. Men vad händer om värderingen dalar och hans ägarandel späds ut? 

I veckans Digitalpodden analyserar vad som pågår på Sveriges - än så länge - högst värderade startupbolag. Expansionen i USA kostar på och vd Sebastian Siemiatkowski tvingas till stora besparingar. Bolaget ska, enligt uppgift, snyggas till inför en ny jätterunda på cirka 10 miljarder kronor.

Stalltipset är att värderingen måste sänkas 20-30 procent för att locka nya investerare. Det skulle innebära en värdering 300 miljarder. 

Men måndagens besked har fått vissa att spekulera om ett större tapp än så. Kan detta vara början på en negativ spiral i vilken Klarnas tillväxt stannar av och värderingen fortsätter att dala? Vad händer om ägarna motsätter sig vd:n plan om världsherravälde samtidigt som hans ägande späds ut? Går det rent av att tänka sig ett Klarna utan Sebastian Siemiatkowski?

Digitalpoddens reportrar Jonas Leijonhufvud och Johannes Karlsson spekulerar i vad Klarnas ”worst case” kan vara. De gästas av DI:s Martin Rex som ger sin syn på Finansinspektionens öppna konflikt med betalbolaget.  


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.