Kryptogäris och "teknikvägrare" överens: Rädda kontanterna!

Björn Eriksson är över 70 och protesterar mot ett kontantlöst Sverige - ett samhälle där man inte längre kan betala med sedlar och mynt.

Tove Andersson är under 30 och jobbar med kryptovalutor och blockchain.

Ändå drar de samma slutsats: Kontanterna måste finnas kvar.

Varför är de så överens?


Korrigering: Jag säger genomgående fel i inslaget. Björn Eriksson är grundare till Kontantupproret - inte Kontantuppropet. /Kat, producent.


Det är onsdag efter lunch, och i den ståtliga andrakammarsalen i riksdagen hålls en hearing om kontanthantering. På första raden sitter Björn Eriksson, som står bakom Kontantupproret, en rörelse som protesterar mot ett kontantlöst Sverige.

 

Han har kallats både bakåtsträvare och teknikvägrare, men Björn Eriksson känner att han har vind i seglen. Den som propsar på ett samhälle där man kan betala med kontanter - trots att sedlar och mynt håller på att försvinna som betalmedel i Sverige - har politikernas stöd. 

 

- Det kommer att sluta med lagstiftning. Alla partier från Sverigedemokraterna till vänstern är överens om att lagstifta om utbudet av kontanter. Nästa fråga blir: Vad gör handeln? Skulle handeln vägra att använda kontanter, då misstänker jag starkt att det blir lagstiftning där också, för det är så enkelt att stänga av systemen och så många människor hamnar vid sidan av.

 

Det kanske krävs lagstiftning för att svenskarna ska kunna fortsätta betala med cash.

Kontantanvändningen minskar snabbt i Sverige. Forskare från KTH säger att 2023 kommer kontanterna vara helt borta många är djupt oroade över utvecklingen. 

 

För sju år sen fanns 1400 banker i Sverige som hanterade kontanter. Idag är det knappt 500 banker som faktiskt har papperspengar på kontoret. Och förra året flaggade både IKEA och Åhléns för att man kan komma att slopa sin kontanthantering.

Men Björn Eriksson kommer kämpa för frågan om rätten att kunna betala med sedlar och mynt.

 

- Därför A, den berör väldigt många människor, framförallt en stor grupp som riskerar att lämnas utanför. Och B, för att jag bekymrar mig över frågan: Vad händer när någon stänger av systemen? Vi är det enda landet i hela världen som inbillar oss att vi ska klara oss.

 

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle har gått snabbt i Sverige. Att det är smidigt och effektivt med kortbetalningar och Swish håller Beng Eriksson med om.


  • Men jag ogillar å det grövsta att man förbjuder och stänger ute människor som vill använda kontanter, säger Björn Ericsson.


På hearingen i riksdagen är medelåldern bland åhörarna hög. Men frågan om kontanter - att inte bara kunna betala med Swish och kort - engagerar brett. Det upptäckte vi på Breakit när gästkrönikören Tove Andersson, som är grundare till Kryptogäris, skrev under rubriken “Kontanterna är på väg att försvinna - därför får det inte hända”. Krönikan handlar om säkerhetsrisker och ett storebror-ser-dig-samhället kopplat till digitala betalningar och har blivit en av Breakits mest lästa artiklar nånsin - en historisk klickraket som har spridits som en löpeld.

 

Lyssna på Tove Andersson. I podden berättar hon om varför hon anser att kontanter är så viktiga och att hon funderar på att gå med i Kontantupproret.

 

  • Jag tycker det är spännande innovation och fintech, men det är ingen innovation i sig att ta bort kontanter. Det är bara att ta bort ett alternativ”, säger Tove Andersson.

 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy