Berättelser från frontlinjen - USA-special del 1

”Jag fick mens när jag var 10. Skulle jag ha blivit en bra mamma?” Så står det på Julias skylt. Hon har rest i sex timmar för att delta i Womens march och protestera mot abortförbudet som bl a gjorde att en våldtagen tioåring nyligen nekades abort i hennes hemstat Ohio.


Hur låter det i USA just nu? Landet som just slungats 50 år tillbaka i tiden. Där en tredjedel av kvinnorna i fertil ålder plötsligt saknar tillgång till lagliga och säkra aborter.


Maria Sveland har varit där. Hon har träffat Marcia som känner att hon känner sig som ett boskap, ägnat åt barnafödande. Mormödrar som gråter för den rätt som deras barnbarn nu förlorat. Tessie som inte kan tänka sig att gå på college i en delstat som totalförbjuder abort.


I en serie i fyra delar får du möta kvinnorna som blir direkt drabbade nu. Som ägnar kvällar och helger åt att protestera, experterna som jobbar heltid med att kämpa för reproduktiv rättvisa, och personalen som jobbar under dödshot på klinikerna som hjälper de kvinnor som behöver abort.


Intervjuade:


Ianthe Metzger, chef för PPFAs (Planned Parenthood Federation of America)


Giselle Carino, ordförande för Fos Feminista Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.