Avsnitt 58 - Oro

Poddvingvinerna går ut lite mjukt i avsnittet om oro. Navid jabbar lojt med sin kärlek till Nietzsche och Bill Hicks. Björn kontrar med sin förkärlek för daoismens tennisboll och begravningsmusiken i Love Actually. 


Sedan tar poddpingvinerna av sig boxningshandskarna och slutar hålla igen slagen. Orons anatomi och dess relation till ångest får sin plats, orons Bermudatriangel likaså. Vi får lära oss vad oro har gemensamt med endiver, och vad som går förlorat när vi oroar oss. Det provpratas om hur vi reagerar på egen och andras oro, och hur andra reagerar på vår. 


Navid bjuder på mentala brandövningar, och Björn bjuder på matriser skapade av en författare vars efternamn poddpingvinerna slår nytt rekord i att inte kunna uttala. Men med tanke på att efternamnet är Csikszentmihalyi, så är dom förlåtna.


Faran med att läsa Aftonbladet efter midnatt belyses, och egenskapen endast pingviner och människor delar avslöjas. Orons många nyanser detaljeras, orons motsats dryftas, och orons relation till ilska och maktlöshet sonderas. 


Självklart bjuds det även på en hoper recept mot oro. Dessa inkluderar formulerande, mediterande, agerande, klosterbesökande, ballongblåsande och existentiellt gungstolsgungande. 


Så lägg en pläd över benen, lägg in ett par vedklabbar till i brasan, ha temuggen nära, och låt Antarktis mest pratsamma pingvinpar ge dig en verbal massage. 


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.