Utomkvedshavandeskap – extrauterin graviditet

Utomkvedshavandeskap, extrauterin graviditet, ektopisk graviditet, eller helt enkelt ”X” – ja, det finns många olika namn för samma graviditetskomplikation. Den innebär att graviditeten sitter någon annanstans än i livmoderrummet, och i en del fall kan det bli livshotande och kräva omedelbar åtgärd.

Extrauterin graviditet sker i cirka två % av alla tidiga graviditeter. De allra flesta sitter i äggledaren, men graviditeten kan även sätta sig på äggstocken, på bukhinnan eller i tarmkäxet (en struktur med rikligt med fett och blodkärl). Orsakerna till att graviditeten implanterar sig på fel plats är till exempel en tidigare äggledarinflammation, sammanväxningar i buken, endometrios eller graviditet trots spiralanvändning. Assisterad befruktning ökar också risken för extrauterin graviditet, liksom att ha haft en extrauterin graviditet tidigare.

Symtomen är lågt sittande buksmärta, nästan alltid lokaliserad till ena sidan av livmodern, och ofta även kombinerat med vaginal blödning. Blödningen kan variera i mängd, och vara både färsk och röd, eller mer brunaktig. Symtomen kan variera i grad mellan olika personer, ibland väldigt diskreta, och ibland med mer plötslig debut och så kraftigt att man måste åka ambulans till sjukhus.

I veckans podavsnitt pratar vi om när och hur ett ”X” brukar visa sig, hur man utreder det och om olika metoder för behandling. Vi pratar också mer om bakomliggande orsaker och hur man brukar göra under nästkommande graviditet. TUNE IN – så får du veta mycket , mycket mer om ”X”!

@babyzpodcast www.babyzblogg.se


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.