Vaccin mot RS-virus under graviditet - för att skydda det nyfödda barnet

Respiratoriskt syncytievirus (RSV) är ett av våra vanligaste luftvägsvirus, och särskilt vanligt under höst och vinter. Det är ett mycket smittsamt virus som kan orsaka luftvägsinfektioner hos individer i alla åldrar, och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos barn i världen. 

Hos de flesta barn ger RSV symptom som vid en förkylning, men RSV kan ibland leda till svåra luftvägsinfektioner som tex lunginflammation. Av alla RSV-infekterade spädbarn i Sverige varje år behöver en till två procent sjukhusvårdas, ibland med intensivvård. 

Nu finns ett vaccin godkänt för att ges under den sista trimestern av graviditeten, med syfte att den gravida ska bilda antikroppar som förs över till fostret via moderkakan. Genom detta har det nyfödda barnet ett skydd mot RSV, som varar åtminstone 6 månader.

I veckans avsnitt berättar vi om RSV, om vaccinet och forskningen bakom, om skyddseffekten och om fördelar/nackdelar. Allt för att ni ska få så uppdaterad info som möjligt för att kunna göra ett informerat val. Hoppas du lyssnar!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES

Vaccin mot RS-virus under graviditet - för att skydda det nyfödda barnetTips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.