Mödravård / Trenden "vild graviditet"

I veckans podavsnitt pratar vi om vår mödravård, och hur vi står oss i Sverige jämfört med andra länder. Vi pratar också om trenden ”vild graviditet” – vad är det, hur kommer det sig att gravida avstår mödravård, och vad finns det för risker med det? Vad gör vår mödravård bra, och vad kan vi i framtiden göra ännu bättre? Vilket stöd är lagom stöd? 

Den låga mödra- och barnadödlighet vi har i Sverige beror till mycket stor del på vår mödrahälsovård. Sedan 1930-talet har vi en kostnadsfri mödravård - med syftet att vi ska ha friska mammor och barn.

Många av de tillstånd som kan komplicera en graviditet eller förlossning är sådant som vi inte själva kan känna av, som högt blodtryck, graviditetsdiabetes, för lite fostervatten, tillväxthämning, föreliggande moderkaka och så vidare. Barnmorskans uppgift, i nära samarbete med läkare, är att genom att kartlägga bakgrundsfaktorer och undersöka viktiga hälsofaktorer under graviditeten hitta komplikationer i god tid. 

Utöver det arbetar också barnmorskan med att gynna goda livsstilsfaktorer för resten av mammans och barnets liv. Antalet besök är i grunden få, men precis så många som behövs : vi skräddarsyr besök och kontroller efter den gravidas behov, för mammans och barnets säkerhet!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.