KOLIK - superproffset ger supertips

Skrik och panik… HJÄLP - har min bebis KOLIK??


Hur ska man veta om bebisen har kolik? Orkar man ens tänka tanken? Men då skriker väl bebisen hysteriskt hela tiden? Ja, jaa alla bebisar skriker det är normalt sägs det. Man får bara härda ut… Det är nog bara lite kvällsoro eller ..?


Kvällsoro och spädbarnskolik kan ofta gå hand I hand och ibland är det svårt att avgöra vilket det faktiskt är. Kvällsoro är vanligt men kolik drabbar ca 10-15 % av alla bebisar. För bebisar som är friska men ändå är missnöjda eller skriker mer än tre timmar totalt per dygn minst tre dagar i veckan, kallar vi det eller rättare sagt diagnostiserar vi det som spädbarnskolik. Vi som kan ställa diagnos är barnspecialister dvs, BVC-sjuksköterskor, barnmorskor eller läkare med erfarenhet av barn. 


Har du fått höra att kolik beror på ”omogna tarmar”? Vad betyder det i så fall? Under fosterstadiet behöver tarmarna inte ta hand om särskilt mycket mat egentligen bara lite fostervatten som bebisen sväljer. När bebisen väl kommit ut ska tarmarna helt plötsligt ta hand om mängder med mat - mjölk och näring, vätska som ska passera tarmväggen till blodbanan. Bara restprodukterna ska vidare ner till slutstationen och bajsas ut. När man säger att tarmarna är omogna har de helt enkelt ännu inte riktigt synkat ihop sig varken vad gäller genomsläpplighet eller I rörelsemönster. Bebisen får magknip och ibland stannar knipet kvar längre och vid vissa tillfällen kan kolikkramperna kan liknas vid smärtsamma tarmvred. Man förstår verkligen att bebisarna skriker!


I avsnittet får du information samt många supertips och råd av Annika på Kolikakuten, Annika som är ett riktigt kolikproffs.....såååå som vanligt TUNE IN!!


Vi finns även på www.babyzblogg och @babyzpodcast -följ oss gärna!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.