ICP - Intrahepatisk Cholestas /Graviditetskolestas (tidigare Hepatos)

ICP (intrahepatisk cholestas) är det som tidigare kallades hepatos, och som innebär symtom som svår hudklåda och stegrade gallsyror i blodet under graviditeten.

I veckans avsnitt gästas vi av två förlossningsläkare och forskare som berättar om ICP, om nya forskningsrön kring orsak, symtom och upprepningsrisk, och om den nya studien "TURRIFIC". 

Våra gäster är medicine doktor Ylva Carlsson, överläkare i obstetrik/gynekologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset respektive docent Gunilla Ajne, överläkare i obstetrik/gynekologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. 

Tillsammans svarar de på våra och lyssnarnas frågor kring ICP och dess symtom, risker, upprepningsrisk, utredning och behandling. 

Varför kliar det så mycket? Måste man ta gallsyreprovet fastande? Kan levern skadas? Hur går det för fostret? Varför är K-vitamin extra viktigt till barn när mamman haft ICP?

Ylva och Gunilla berättar också om den pågående studien "TURRIFIC", där man vill jämföra en ny behandling vid ICP - rifampicin - med ursodeoxycholsyra som nu används som symtomlindring. 

Vill du veta mer om "TURRIFIC", anmäla dig själv eller en patient som studiedeltagare? Kontakta: 

Dr Gunilla Ajne : 08-12387510. Spec-MVC KS Huddinge

Dr Ylva Carlsson: ylva.carlsson@vgregion.se


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.