Bakteriell Vaginos (BV) - Gravid? Ja då är det extra viktigt att få behandling!

Vi pratar bakteriell vaginos (BV).

Visste du att den vanligaste typen av vaginala besvär hos kvinnor i fertil ålder orsakas av en obalans i slidans bakterieflora!? Det vanligaste symtomet är illaluktande flytningar men även sveda och klåda kan förekomma. Riskfaktorer för att drabbas av BV är framför allt antibiotikakurer och felaktig intimvård. Likaså ökar risken om du tar bort vulvabehåringen och/eller frekvent bär trosskydd/binda eller tajta kläder.

Med ett självtest från vår samarbetspartner VagiVital kan du identifiera vilken typ av vaginal infektion du har - svampinfektion eller bakteriell vaginos. Testet kan du enkelt göra hemma och svaret får du direkt, inom trettio sekunder. Du behöver inte skicka testet till ett laboratorium för att få svar och slipper på så sätt onödig oro och väntan. 

Är du gravid och har BV är det extra viktigt att du söker vård och får behandling. Obehandlad BV kan öka risken för tidig födsel och livmoderinfektion efter födseln.

TUNE in så får du vår gynekolog Rebeckas proffssvar om BVs: orsaker, symtom, varför det är viktigt att behandla, varför BV så ofta kommer tillbaka och hur det går att förebygga!


Vi finns på Instagram @babyzpodcast - Följ oss gärna!


Veckans avsnitt sponsras av MAM och Vagivital


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.