Asfyxi - När det väntade barnet får syrebrist

I veckans podavsnitt handlar det om alla blivande föräldrars stora oro: syrebrist hos barnet under graviditet eller födelse. 

När Carina och Rebecka träffar blivande föräldrar är just detta något som många beskriver att de har tankar och oro kring.

För att få en riktigt grundlig och pedagogisk förklaring har vi denna vecka bjudit in den fantastiska Ola Andersson, överläkare i neonatalogi på Skånes Universitetssjukhus och docent vid Lunds Universitet.


Vi pratar om mekanismerna bakom syrebrist - vad händer, hur märks det, och hur kan vi förebygga syrebrist och ta hand om det nyfödda barnet?


Ola berättar om hur barnet är skapat för att klara en övergående syrebrist vid förlossningen, och om att de allra flesta återhämtar sig snabbt och utan några följdbesvär. Vi får veta mer om de system hos barnet som gör att de klarar en viss grad av syrebrist, och hur vi inom förlossningsvården arbetar för att hjälpa den nyfödda att återhämta sig från den jobbiga resan ut i världen.

Många av de kontroller vi gör under graviditeten och under födseln handlar just om att kontrollera att barnet får tillräckligt med syre och näring, och mycken forskning just nu handlar om hur vi på ännu bättre sätt kan övervaka barnets mående och hjälpa de barn som är påverkade när de föds. 

Ola svarar på alla våra frågor om syrebrist, avnavling, HIE, kylbehandling och tidiga och sena symtom efter syrebrist.


Missa inte detta avsnitt - ett avsnitt som alla blivande föräldrar, barnmorskor och förlossningläkare har stor nytta av! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.