Fotboll - Lek eller maktspel?

Fotboll som vi tänker på den började spelas i mitten av 1800-talets England. Men liknande idrotter har funnits långt innan dess, och idag fortsätter fotbollen att spridas över världen. Det verkar nästan inte finnas någon gräns för hur mycket pengar, tid och energi världens invånare är villiga att lägga på fotboll.

Men hur kommer det sig att just fotboll har blivit så populärt? Varför är sporten så viktig för så många människor? Och vad händer när fotbollen går från lek till maktspel? Från rent nöje till blodigt allvar?


Vi berättar om fotbollens ursprung och utveckling, och om de viktiga händelser i fotbollens historia som gjort avtryck, och format hur vi ser på fotboll och sport idag.


Sakkunning:

Ekim Çağlar är statsvetare och frilansskribent. Han har bland annat skrivit för den norska fotbollstidskriften Josimar och TV4:s Fotbollskanalen, samt medverkat i ett flertal program i Sveriges Radio. Çaglar har tidigare utkommit med boken Propagandafotboll (2017) på Leopard förlag och Fotboll i krig och fred på Fri Tanke förlag.


Röster:

Ingvar Hirdwall, Ted Dawidson, Ali Gorgi


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.