”Då spricker Riksbankens plan”

Två vinstvarningar och ett ABB-bråk har präglat veckan på marknaden. Byggmax satte en hel sektor under press med sin varning om att det usla vädret pressat försäljningen. Och Qliro har fått problem med returer i Nelly.

I ABB jäser missnöjet bland ägarna efter aktiens kräftgång det senaste året.

Skälet är att ABB:s ledning och styrelse stått emot kraven på att knoppa av kraftdivisionen Power Grids. Trots att ABB:s vd Ulrich Spiesshofer hävdat att Power Grids skapar bäst värde för ägarna genom att behållas i koncernen står aktiekursen och stampar.

”Man får definitivt ha förståelse för att Christer Gardell sätter press på Ulrich Spiesshofer i det här läget. Det gäller att leverera”, konstaterar Di:s Johan Wendel.

Nils Åkesson konstaterar att Riksbankens räntebana är i fara och nästa vecka kan bli helt avgörande för hur det blir med höstens planerade räntehöjningar.

”Riksbanken har fått svettas eftersom inflationen var obekvämt låg i januari och februari”, säger han.

Nu väntar sig marknaden och Riksbanken att inflationen vänder uppåt något i mars – men om så inte sker kan det få stora konsekvenser för Riksbankens planer på räntehöjningar som det flaggats för under 2018.For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy