Ajour #497: Hvor langt må kinesisk teknologi komme ind i infrastrukturen?

Huawei blev fravalgt til at levere 5G-netværk i Danmark grundet frygten for at Kina kunne få adgang til central dansk infrastruktur. I statens indkøbskatalog kan en række kommuner og regioner dog stadig købe Huawei-produkter, og det møder kritik. Altingets digitalredaktør forklarer, hvor grænsen for kritisk infrastruktur går i dagens udsendelse.


Det er muligt at vælge imellem tusindvis af kinesiske produkter i SKI’s indkøbskatalog.


Alt lige fra smartphones til dagligdagen, til routere og switches, der i princippet kan levere netværket til en hel kommunal forvaltning.


De statslige institutioner, der har adgang til SKI – statens og kommunernes indkøbsservice – har derfor mulighed for at købe det kinesiske udstyr – og det møder kritik fra en række eksperter på området.


Huawei selv mener, at der er tale om et hypotetisk problem, eftersom deres markedsandel i de offentlige danske indkøb er forsvindende lille, men sagen kommer i kølvandet på, at netop Huawei blev fravalgt til at levere 5G-netværk i Danmark. Dengang var årsagen virksomhedens påståede tætte bånd til den kinesiske stat og dermed frygten for overvågning fra kineserne.


5G-netværket blev anset for at være kritisk infrastruktur, men det gælder altså ikke for de institutioner, der kan købe ind i SKI’s indkøbskatalog.


Altingets digitalredaktør, Chris Lehmann, forklarer i dagens udsendelse om den historie, og forklarer hvor grænsen går for kritisk infrastruktur i Danmark.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.