Når flygtninge bliver brugt som våben ved EU’s østlige grænser

Bruxelles og Warszawa beskylder den hviderussiske præsident for at skabe kaos ved grænserne til Polen og de baltiske lande med det formål at destabilisere EU. Altingets europæiske podcast stiller skarpt på en både humanitær og sikkerhedspolitisk krise.


”Vi står over for et brutalt hybrid-angreb på EU’s grænser,” sagde den europæiske rådsformand, Charles Michel, i denne uge.


EU-præsidenten anklagede direkte Belarus (Hviderusland) for at udnytte nødlidende flygtninge og migranter og bruge dem som politiske ”våben” for at destabilisere Europa.


Tusinder af desperate mennesker har de seneste uger samlet sig ved de hviderussiske grænser til EU-landene Letland, Litauen og Polen, hvor mange forsøger at bryde gennem grænsehegnet.


Både de østeuropæiske regeringer og EU’s institutioner beskylder præsidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, for at stå bag indflyvning af flygtninge fra bl.a. Syrien for at skabe krisen.


I denne uges europæiske podcast fra Altinget i Bruxelles taler værten Thomas Lauritzen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen om, hvad der står på spil ved unionens østlige grænser.


Du kan også høre om, hvorfor hele den store frihandels- og samarbejdsaftale med Storbritannien efter Brexit nu igen er i fare for at ramle sammen på grund af Nordirland.


Og så kan du være med blandt de første, der får en fornemmelse af, hvad Tysklands kommende kansler tænker om fremtidens socialdemokratiske udvikling i Europa.


Vi spiller uddrag fra Olaf Scholz’ nylige tale ved de svenske socialdemokraters kongres i Göteborg – og taler om, hvad hans ord fortæller os om Angela Merkels afløser.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.