Mariëlle Vavier, GroenLinks Den Haag, over campagne voeren, betaalbaar wonen, successen van GroenLinks Den HaagMariëlle vertelt als eerste over de campagne, die is anders dan normaal. De oorlog in Oekraïne brak uit, daardoor is het minder uitbundig. Maar ze heeft veel werkbezoeken gedaan met kandidaat-raadsleden, onder andere met de boswachter van het Haagse Bos, het Jongeren InformatiePunt JIP en stichting Yasmin die zich bezighoudt met vrouwenemancipatie.


Er zijn een aantal redenen om GroenLinks te stemmen. GroenLinks heeft in Den Haag veel verschillende kandidaten met verschillende expertises op de lijst, uit alle hoeken van Den Haag. Bovendien zijn dit de woonverkiezingen—de wooncrisis is het grootste thema van deze verkiezingen. GroenLinks heeft de beste oplossingen voor de wooncrisis, waarvan de meeste mensen voordeel hebben.


GroenLinks heeft veel bereikt voor groen in de stad. Onder andere met een gratis boom voor iedereen. Mariëlle wil door met vergroening en verduurzaming. Met name in kwetsbare wijken waar veel mensen de energierekening niet kunnen betalen.


De afgelopen jaren heeft GroenLinks veel bereikt op het gebied van werk en inkomen en armoedebeleid. Den Haag heeft meteen ouders getroffen in de toeslagenaffaire geholpen. Zo hebben we laten zien dat we mensen centraal hebben gesteld, niet het systeem of de regels. Daarnaast heeft onze wethouder recentelijk een plan gemaakt om kostendelersnorm te schrappen. En de Haagse Sinterklaasintocht zonder Zwarte Piet is er voor een groot deel dankzij GroenLinks-raadslid Serpil Ates.


Jarre en Lisa vragen naar verschillen met andere partijen, bijvoorbeeld D66. Mariëlle vertelt dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen. GroenLinks en D66 willen allebei de klimaatcrisis en wooncrisis aanpakken. Maar een verschil is dat volgens D66 een betaalbare woning €450.000 kost en betaalbare huur is voor hen €1.200 per maand. GroenLinks vindt dat niet betaalbaar. In het verkiezingsprogramma D66 wil men de klimaatcrisis aanpakken door woningeigenaren te stimuleren te verduurzamen. Maar met alleen stimuleren red je het niet. Dan laat je huisjesmelkers vrij en mensen in energiearmoede en slechte woningen vallen.


Een verschil met Partij voor de Dieren is dat GroenLinks de afgelopen vier jaar veel voor elkaar heeeft gekregen op het vlak van duurzaamheid. PvdD vraagt vaak naar meetbare doelen, maar voor GroenLinks tellen vooral de resultaten.


Het grote doel van Mariëlle, over vier jaar: een klimaatneutraal Den Haag in 2030 binnen handbereik. Het moet en het kan. Mariëlle wil daarnaast meer de mens centraal stellen en minder de regels of het systeem.


Bekijk ook ons actieplan voor betaalbare woningen in Den Haag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.