13: EKSPERTEN: Psykolog, Marie Brixtofte, om hvordan misbrug og andre dysfunktionaliteter i barndommen påvirker det voksne (mentale) liv

I dette afsnit taler jeg med psykolog og forfatter, Marie Brixtofte, om hendes bog 'Bolsjefilosofi og andre gode leveråd'. Snakken tager udgangspunkt i, hvad børn, der har haft en alkoholisk forælder, eller en forælder med et andet misbrug, som oftest tager med sig i voksenlivet som konsekvens heraf. Vi taler om, hvordan dysfunktionaliteter oplevet i barndommen (som i øvrigt, udover misbrug, kan være mobning, sygdom, dødsfald eller lignende) påvirker vores mentale sundhed og trivsel som voksne. 


I dette afsnit taler vi bl.a. om:

  • Hvordan dét at vokse op med en misbrugende forælder eller dét at opleve andre dysfunktionaliteter i barndommen:
  • Ofte påvirker den voksnes selvværd. - Ofte påvirker mængden af bekymringer, den voksne bærer på.
  • Ofte påvirker hvor nemt den voksne har ved at føle dårlig samvittighed. 
  • Vi taler om årsagerne til ovenstående, og om hvad vi som voksne kan gøre ved denne "bagage", vi har med os, for at give os selv - og vores børn - de bedst mulige vilkår for et liv med glæde og frihed. Marie påpeger, at selvom hendes bog primært er skrevet til børn af alkoholikere, så kan børn, der har oplevet en hvilken som helst dysfunktionalitet i barndommen, som oftest genkende de emner, tanker og adfærdsmønstre, bogen handler om, og som vi taler om i dette afsnit.


Vil du gerne støtte podcasten her? Så kan du gøre det med et valgfrit beløb via Mind Care Collectives MobilePay: 155503.


Musik: Max Ulver


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.